Călătoria cu avionul

Călătoria cu avionul împreună cu copilul poate fi interesantă și plină de provocări în același timp. Îți faci griji cum va reacționa copilul, ce ai voie să duci în bagaj, dacă să iei sau nu căruciorul și multe alte temeri asemănătoare. Cel mai important sfat pe care pot să ți-l ofer este să verifici la compania aeriană cu care zbori ce fel de bagaje acceptă atunci când vine vorba de copil și ce costuri sunt implicate; menționează și vârsta copiilor cu care călătorești pentru că pot fi reguli diferite pentru copiii sub 2 ani și cei peste 2 ani. Fiecare companie are politica și regulile proprii, iar prin achiziționarea biletului ești de acord cu termenii lor chiar dacă nu i-ai citit.

Situațiile neplăcute pot apărea când e nevoie să plătești un bagaj suplimentar dacă vrei ca scaunul sau căruciorul să fie manipulate conform bagajelor speciale (cum sunt ele încadrate) și nu trimise împreună cu bagajele de cală sau când scaunul pe care intenționezi să îl folosești la bord nu este acceptat și ești nevoit să îl predai la bagaje, dar nu ai o geantă corespunzătoare pentru el.

 

Iată câteva aspecte de care să ții cont atunci când pregătești călătoria cu avionul:

Scoica/ scaunul auto în interiorul avionului

Majoritatea companiilor aeriene acceptă utilzarea scoicii auto în avion pentru copiii cu vârsta sub 2 ani (infant), dacă a fost cumpărat loc separat în avion. Dacă nu se cumpără loc separat, copilul călătorește în brațele adultului, asigurat cu o centură specială de centura acestuia.

Pentru a putea fi utilizată în avion, scoica trebuie să fie aprobată pentru zbor, cel mai important aspect fiind instalarea cu centura în 2 puncte a avionului (la mașină centura este în 3 puncte, având partea peste șolduri și cea diagonală). Lista completă a scoicilor și scaunelor auto aprobate pentru zbor TÜV Rheinland o găsești aici. Sunt și companii aeriene care nu cer/ verifică eticheta cu aprobarea pentru zbor, dar este important să știi că dacă decizi să utilizezi o scoică care nu se regăsește în listă, producătorul nu îți garantează siguranța și modul în care aceasta se comportă instalată în avion.

În funcție de compania cu care zbori poate să ți se ceară să ții copilul în brațe la decolare, la aterizare și pe timpul turbulențelor (când indicatorul de utilizare al centurilor este aprins pentru toată lumea) chiar dacă ai cumpărat loc separat  (pentru copil sub doi ani) și folosești scoica. De ce să folosești atunci o scoică în avion? Dacă durata zborului este lungă, poate fi incomod să stai în permanență cu copilul în brațe. În scoică poate să stea confortabil, să se joace și eventual să doarmă.

În afară de scoica auto, care poate să fie depășită după vârsta de 1 an – 1 an jumate, sunt companii care acceptă și scaunul auto sau alte sisteme de reținere pentru a fi folosit în avion, de exemplu Ryanair. Această companie specifică clar faptul că scaunul auto trebuie să aibă aprobarea europeană sau americană pentru zbor sau se poare folosi hamul AmSafe CARES (https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview#8-4). Dacă zbori cu WIZZ, condițiile lor sunt diferite și nu acceptă utilizarea scaunului auto în avion pentru copiii cu vârsta peste 2 ani; pentru copiii sub 2 ani, găsești aici informații utile. Dacă zbori cu Lufthansa, găsești aici informații despre bagajele gratuite pentru bebeluși (0-2 ani).

După cum spuneam, este foarte important să verifici exact ce este acceptat de către compania aeriană, ce este gratuit și contra cost. Dacă zbori cu mai multe companii într-o călătorie, asigură-te că toate acceptă scoica/ scaunul pe care intenționezi să o/ îl folosești.

Căruciorul/ scaunul auto ca bagaj

Dacă vrei să pui căruciorul sau scaunul auto la bagaje, trebuie să îl împachetezi corespunzător și să îl predai la bagaje speciale, NU la bagaje de cală. Împachetarea corespunzătoare presupune utilizarea unei huse speciale care oferă protecție suplimentară, cum este, de exemplu, Stokke PramPack. Un cărucior/ scaun înfoliat sau pus într-un troler va suferi lovituri în timpul manipulării ceea ce poate duce la deterioarea lui și este posibil să nu fi despăgubit pentru asta deoarece nu s-au respectat condițiile de transport ale bunurilor fragile.

Bagajele speciale, cum sunt de exemplu și echipamentele sportive sau instrumentele muzicale, au bandă separată de colectare sau sunt transportate manual dacă nu există bandă. Nu uita să menționezi că bagajul tău este în categoria celor speciale/ fragile atunci când îl predai la bagaje, atfel încât el să fie etichetat și transportat corespunzător.

În funcție de politica companiei cu care călătorești, se acceptă sau nu diverse obiecte gratuite pentru copii. Verifică, așadar, dacă căruciorul/ scaunul auto pot fi predate la bagaje speciale gratuit sau contra cost.

Costul genților de transport poate fi destul de ridicat (cele de calitate), iar dacă nu călătorești frecvent cu avionul, prețul lor poate fi nejustificat. De aceea, la Nola găsești de închiriat geanta specială pentru transport Stokke PramPack. Pentru detalii și costuri click aici. În câteva țări din Europa (nu și în România), Africa și Asia se găsesc de închiriat aceste huse speciale pentru transportul căruciorului/ scaunului auto, prin intermediul Airshells.

Scaunul auto este singurul care oferă siguranță în mașină, așadar este obligatoriu să folosești indiferent de destinație. Ține cont de faptul că în țările europene lipsa lui este aspru sancționată deci asigură-te că vei avea disponibil un scaun auto pentru copilul tău. Dacă este nevoie să îl duci pe al tău, verifică din timp care sunt opțiunile în funcție de compania cu care zbori și nu uita să folosești husă corespunzătoare pentru transportul său.

Surse foto: http://caen-airport.com/babies-and-moms

CARES Airplane Seat Belt Restraint

Infant plane ticket: to buy or not to buy?

 

 

Scaune auto pentru buget limitat

Acest articol vine în ajutorul părinților care caută un scaun ce se poate amplasa cu spatele la sensul de mers până la cel puțin 4 ani, dar au un buget de maxim 1.000 lei.

Amplasarea cu spatele la sensul de mers este cea mai sigură deoarece cele mai multe accidente au loc în urma unui impact frontal. Un scaun amplasat cu spatele la sensul de mers protejează capul și gâtului copilului, forțele fiind distribuite pe întreg spătarul în timp ce într-un scaun amplasat cu fața la sensul de mers, gâtul și capul sunt aruncate în față brusc, existând riscul de rănire gravă.

Așadar, dacă dorești să îi oferi copilului tău siguranță maximă, dar bugetul tău este limitat, iată care sunt variantele disponibile pe piață momentan (unele modele se încadrează în acest buget atunci când sunt la reducere): Continuă să citești Scaune auto pentru buget limitat

eBook: Cum să alegi scaunul auto potrivit?

Cum să alegi scaunul auto potrivit?

Alegerea scaunului auto potrivit este un proces complex și de cele mai multe ori, dificil pentru părinți. Multitudinea de modele existente pe piață la ora actuală îngreunează și mai mult decizia, diferențele între ele fiind de multe ori greu de sesizat. Pornind de la câteva criterii bine stabilite, aria de căutare se poate restrânge semnificativ, astfel încât decizia să fie mai ușor de luat.

Continuă să citești eBook: Cum să alegi scaunul auto potrivit?

ISOfix sau centura?

Extrem de des apare întrebarea dacă să alegem un scaun care se instalează cu centura sau cu sistemul ISOfix. Este foarte important să reții faptul că siguranța oferită este aceeași, dacă scaunul este instalat corect. O să detaliez în continuare sistemele de instalare ale scaunelor auto pentru copii cu avantajele și dezavantajele lor.

Continuă să citești ISOfix sau centura?

De ce expiră scaunele auto pentru copii?

Majoritatea părinților nu știu că scoica sau scaunul auto pentru copii expiră, sunt chiar uimiți când aud așa ceva și nu înțeleg de ce. La o primă impresie, ai putea crede că este o altă modalitate a producătorilor de a vinde cât mai mult, de a face bani. Cred că dacă ar fi vorba de asta, durata lor de utilizare ar fi 2-3 ani, nu ar merge nicidecum spre 10 ani. Am deschis într-un grup subiectul acesta și cineva făcea la un moment dat o comparație cu produsele alimentare și spunea că acestea pot fi consumate și după data expirării deci și cu scaunele e la fel. Un aliment expirat poate duce cel mult la o indigestie pe când un scaun auto îmbătrânit poate să cedeze în caz de accident, riscul fiind de rănire gravă sau deces. Merită să îți asumi acest risc? Continuă să citești De ce expiră scaunele auto pentru copii?

Scoica auto

Scoica auto este cel mai sigur mijloc de transport al nou-născutului și bebelușului în mașină. Ea este gândită pentru a-i oferi o poziție corectă și sigură în același timp și poate fi folosită de la naștere. Scoica oferă o poziție anatomică, ușor curbată a spatelui. Majoritatea modelelor disponibile pe piață sunt dotate cu o perinuță suplimentară (insert) menită să ofere o poziție cât mai culcată, fără a reduce din siguranță. Acest insert se scoate pe măsură ce copilul crește și nu mai are nevoie de susținere suplimentară.

În primele luni de viață, durata călătoriilor cu mașina trebuie limitată; la fiecare 30 de minute se face pauză pentru a scoate bebelușul. Din acest motiv, drumurile lungi cu nou-născuți nu sunt recomandate. Pe măsură ce copilul crește, durata drumului poate fi mărită, dar vei observa că dacă nu doarme, nu va avea răbdare foarte multă în mașină chiar și dacă îi găsești o ocupație. Continuă să citești Scoica auto

Pe ce locuri se instalează scaunul/ scoica pentru copii în mașină?

Această întrebare și-o pun adesea părinții și vor să știe, în special, dacă scaunul auto pentru copil sau scoica poate fi instalat(ă) pe locul din față. Aparent e simplu. Este centură/ sistem ISOfix pe locul respectiv? Atunci de ce nu aș putea monta scaunul?
Continuă să citești Pe ce locuri se instalează scaunul/ scoica pentru copii în mașină?